Bar izrađen od 16 000 drvenih kocki

3. mart 2018.

Hotel „Puradies“ u Salzburgu, smješten u planinskom selu, svojim gostima nudi planinski odmor vrhunskog nivoa uz jedinstvenu prirodnu kulisu. Hotelski bar „Freiraum“ može se sa sigurnošću opisati u superlativima: 16.000 drvenih hrastovih kocki, 4 500 radnih sati, 42 metra dužine….

Resort „Puradies“ s 4 zvjezdice nalazi se na planini Leogang. Hotel je izrađen od masivnog kamena iz Salzburga kao i odgovarajućeg drveta iz obližnjih šuma. Hotelski Bar & Lounge „Freiraum“ kombinuje modernu arhitekturu i materijal „made by nature“: Za ovaj projekat je JAF odjel za rezanu građu u Kramsahu, isporučio 100m3 blanjanog hrasta od kojeg je izrađeno 16 000 hrastovih kocki.

Nagrađivan & prijatan

Kreativno zanatstvo i apsolutni timski rad bili su neophodni za izradu ovog prostornog umjetničkog djela koji se sastoji od Bara & Lounge te stepenica. Vlasnik hotela Michael Madreiter bio je inspirisan prilikom posjete Azije: „Bilo mi je važno da naš bar ima veliku vrijednost prepoznavanja“, kaže on. Taj je uvjet više nego ispunjen: u više od 2 500 radnih sati stvoren je arhitektonski Highlight, visine od 4,5 metara i dužine od 42 metra: Bar, Lounge, namještaj za sjedenje i spiralne stepenice se spajaju u optičko jedinstvo. Sve to krunisano trodimenzionalnim krovom od 3,5 tone, koji – uz svoje vizualne prednosti – takođe ima efekt apsorpcije zvuka.

S toga ne čudi da je ovaj projekt trostruko nagrađivan: Nakon „iF Design Award 2017“ i „A’Design Award 2017“, „Freiraum“ je nedavno dobio i nagradu „German Design Award“ – ova nagrada je jedna od najpoznatijih dizajnerskih nagrada širom svijeta i uživa visok ugled i izvan profesionalnih krugova.

Ovaj poseban Bar & Lounge pokazuje da se vrhunski moderni dizajn i ugodan ambijent međusobno ne isključuju – vjerovatno tome pridonosi i bezvremeni masivni hrast,…

Više o Hotelu Puradies u Leogang možete pronaći na www.puradies.com.

Opis projekta:

Iz JAF isporučeni materijal:

100 m³ blanjanog hrasta 45 x 100 mm

Proizvodnja & Montaža:

Stolarija Hohlrieder/Wildschönau

Firma KWS Schiestl/Jenbach