Podnice za terasu od masivnog drveta

Boja, uzorak, miris, opipljiva struktura i dobar osjećaj prilikom hodanja: Svaku našu podnicu za terase od masivnog drveta krasi jedinstvenost koja se rađa samo u prirodi.

Bilo da je tiho ili živahno, udobno ili elegantno, ravno ili maštovito – drvo za naše terase poput njegova vlasnika krase različite osobine. Iznenadit ćete se!

Domaće, evropske vrste drveta odlikuju se ponajprije svojim neponovljivim karakterom i jedinstvenim uzorkom, dok egzotične vrste drveta podu daju ujednačeni izgled.

Drvo od kojeg su izrađene naše podnice za terase odolijeva promjenama vremenskih uvjeta dugi niz godina. Glavni razlog njegovih izuzetnih performansi na otvorenom jest prvenstveno pokazatelj izdržljivosti (vrste drveta dijele se na različite razrede izdržljivosti). Vrste drveta koje su primjerene za vanjsko korištenje kao i toplinski modificirana drveta ostaju doslovno vrlo dugo u formi.

Sibirski Ariš

Karakterističan izgled jezgre ariša određuje izražena bočnica, odnosno jasno naglašeni godovi, koji su isprekidani tačkastim kvrgama. Visok udio smole, koja je zaslužna za karakterističan miris drveta zadržava se tokom godina, a boja drveta s vremenom tamni.

Ovo će drvo po svojoj prirodi izdržati hirove vremena dugi niz godina. Ariš ima svoje korijene u Evropi pa je tako i s ekološke strane zanimljiv. Što sjevernije raste, postaje sve rafiniraniji, a samim time i stabilniji i dugotrajniji.

Domaći Ariš

Karakteristično za jezgru ariša jeste jasno izaženi crtež godova koji je isprekidan granama. Nijanse boje se kreću od žuto-bijele, preko smeđe pa do boje cigle, što ovom arišu daje živahan i prijatan izgled. Visok udio smole je odgovoran za tipičan miris ariša. Tokom vremena, podnice ariša jako potamne. Smolni udio u arišu, čne ovu podnicu posebno dugovječnom. Podnica je stabilna i skoro da ne dolazi do pukotina, drvo je mirno i skoro pa se ne mijenja.

Sapelli

Sapelli je rasprostranjen u Africi, a doseže visinu i od preko 45 metara. Nakon pažljivog tehničkog sušenja postiže se zadovoljavajuća stabilnost, a jednaka zadovoljavajuća svojstva pokazuje i kada je riječ o trajnosti drveta.

Kod svježeg prereza sapellija vidljiva je boja lososa, a tokom vremena spektar boja se mijenja i proteže se od žarkocrvene do tamnosmeđe boje s karakterističnim zlatnim sjajem (usporedivo s drvetom mahagonija). Ovo plemenito drvo djeluje kao da je naglašeno lijepim kratkim linijama. Površina je elegantnog izgleda, njegova tekstura svojim laganim porama čini površinu podnice sapellija glatkom i kompaktnom.

Bangkirai

Smireni dojam, nejednake boje i teksture Bangkirai, kao i mnoge druge vrste drveta, porijeklom je iz Indonezije i jugoistočne Azije. Tamo se tradicionalno koristi za vanjsku upotrebu, ali i u Evropi je cijenjeno kao drvo koje je pogodno za sve vremenske uvjete. Karakteristična je njegova svijetlosmeđa boja koja varira od podnice do podnice, i gotovo da nema jasno vidljivo izražene teksture. Površine podnica nešto su grublje teksture i stoga malo hrapavije, ali spajanjem različitih nijansi daju harmoničnu sliku.

Cumaru

Cumaru se ubraja u najotpornije i najistrajnije vrste drveta, pored toga ga odlikuje natprosječna, čvrsta konzistencija. Drvo u svom ustaljenom okruženju rasta, u tropskim predjelima Južne Amerike, doseže visinu od 30 metara. Cumaru podnice za terasu su pretežno bez grana, od matčokoladne do crvenosmeđe boje. Zahvaljujući svijetlo/tamnim nijansama pojedinih podnica, nastaje živopisan, a uz to i harmoničan ambijent. Fina i ravnomjerna tekstura Cumaru podnica djeluje na površini glatko i udobno.

Ipé

Vrlo trajno, stabilno i otporno na mehanička opterećenja: sa ovim karakteristikama južno Američkoj podnici Ipé garantovana je dugovječnost. Drvo naraste do visine od 30 metara i u pravilu nema grana sve do 20 metara visine. Srčika kod svježe posječenog drveta je od svijetlosmeđe pa do svijetlozelene boje, a s vremenom neravnomjerno potamni, dok joj ujednačena vlakna daju sjajnu površinu. Velika gustoća i nježna tekstura dodatno pružaju sveukupno sjajnu površinu drveta Ipé.

Massaranduba

Podnice od Massarandube ističu se svojom signifikantnom bogato crvenom i crvenosmeđom bojom. Porijeklom su sa Kariba i iz Južne Amerike gdje se uzgajaju u kontrolisanom samoodrživom rastu. Zbog svoje težine, Massaranduba podnice prilikom gaženja djeluju dosta čvrsto i robusno. Međutim na krajnjim rubovima teže pucanju. Ova vrsta podnica doseže najviši stepen trajnosti i ubraja se u najpostojanije vrste na tržištu. Struktura im je fina i ravnomjerna. Sa svojom neobičnom estetikom, Massaranduba će od Vaše terase napraviti pravi dragulj. 

Teak

Tikovina, porijeklom iz monsunskih područja južne i jugoistočne Azije, ubraja se u najpoznatije vrste drveta
za terase na otvorenom prostoru. Plemenita tikovina svojom izdržljivošću, trajnošću i lijepim izgledom
plijeni svaku pažnju. Po svojoj svijetlosmeđoj boji vrlo je slična evropskom orahu, a uslijed izloženosti
sunčevoj svjetlosti poprima nešto tamniju boju . Njezine karakteristike uključuju jasno strukturiran izgled,
što svakoj podnici daje jedinstven i poseban karakter.