Održavanje terase

Savjeti za održavanje površina i njegu drvenih terasa

Za početak nove sezone na otvorenom Vaša se terasa veseli malom proljetnom čišćenju: Želite li osloboditi podnice od starih mrlja i boja ili biste željeli da sive drvene površine ponovno dobiju raskošni, smeđi ton boje: Za svoju terasu svakako koristite primjereno sredstvo za održavanje

Održavanje površine

Ako se drvo bez dodatne njege povšine izlaže raznim vremnskim uslovima, ono mijenja svoju boju i površinsku strukturu. Već nakon nekoliko mjeseci prirodna boja drveta posivi te se na površini, zbog varijacije u vlažnosti, javljaju pukotine. Upotreba ulja za terasu omogućava održavanje dogotrajnu postojanost prirodne boje drveta, te sa na taj način usporava sivljenje drveta. Ulje takođe pruža zaštitu od UV zraka i smanjuje apsorpciju vlage, tako da se smanjuje pucanje drveta.

Tokom održavanja terase, preporčuje se, u zavisnosti od uslova životne sredine, jednom godišnje kontrolisati terasu na promjene ili oštećenja.

 

Čišćenje

Svoju terasu možete u pravilu očistiti crijevom i četkom. To ponekad može ukloniti većinu prljavštine s terase. No, oprez je potreban ponajprije prilikom čišćenja s visokotlačnim uređajem: Jakim vodenim mlazom može se oštetiti površina – i to dovodi do neželjenih formiranja oštećenja na terasi. Ako je prljavština tvrdokorna, tada možete koristiti Owatrol proizvode za uklanjanje mrlja, kao i ulja.

 

Uljenje

Nakon profesionalnog čišćenja nastavljamo s uljenjem: Ulja Owatrol posebno razvijena za drvene terase odlikuju se svojim posebnim „svojstvima penetracije“: Ulje ne ostaje na površini, već se upija duboko u drvo. To sprečava ljuštenje boje i ružne tragove habanja. I onda treba učiniti samo ovo: Udobno se smjestiti i uživati u Sunčevim zrakama…

Poređenje nauljenih i prirodnih površina


Teak

Sapelli

Thermoesche

Slike iznad pokazuju usporedbu između uljenih (lijevo) i prirodnih podnica za terasu (desno). Uljenje podnica služi u prvoj liniji estetskom dojmu terase, a manje za zaštitu drveta.

Želite znati kako nauljeno ili netretirano drvo izgleda koje je izloženo nekoliko godina UV-zrakama? Onda posjetite našu izložbenu terasu u Visokom i posavjetujte se sa našim predstavnicima za ovu grupu proizvoda.

Za Vas smo testirali najčešće slučajeve primjene i sastavili smo kratki pregled kako biste mogli problem držati pod kontrolom:

Za Vas smo testirali najčešće slučajeve primjene i sastavili smo kratki pregled kako biste mogli problem držati pod kontrolom: